DROPDOWN MENU

SLIDER


Saturday, January 14, 2023

CARA NAK JADI EDPUZZLE COACH | TURNING A VIDEO INTO A DYNAMIC AND EDUCATIONAL VIDEO LESSON




masukkan e-mel anda (LinnZack guna emel MOE-DL)


nanti keluar ni dan you all klik sahaja link yang diberikan dan masukkan code tu

klik get started

pilih i'm a Student tau

LinnZack klik sign in wih Google

selepas tu masukkan class code yang diberi tadi

kemudian dengan lafaz bismillah, klik join kelas tu


so you all tonton sahaja video yang dikongsikan dan nanti akan ada berapa soalan yang perlu anda jawab berdasarkan video.





Jangan risau soalan-soalan yang diajukan sangat-sangat mudah. Kalau salah tidak menjadi masalah pun cuma ego anda sahaja yang akan tercalar πŸ‘…Ni paparan video yang ada soalan tau.By the way kalau salah Edpuzzle akan tunjukkan jawapan yang betul.Itu jerr.


Ada 3 modul semuanya.Anda perlu tonton semua video dan jawab semua soalan yang diajukan untuk  unlock atau ke assignment/video yang seterusnya.

 nampak tak dekat timeline video tu. Ha bahagian tulah yang you all perlu unlockkan.


hanya perlu klik continue untuk unlock. Senang sangat-sangat.

bila dah habis tonton video dia akan keluar mcm ni. You all just perlu klik jer show result tu

dan akan keluar macam ni. Ni paparan video yang takde soalan. Lepas tu you all klik jer arrow back untuk pergi next video


akan dipaparkan pula jumlah video yang tinggal untuk anda tonton. (ni untuk modul 1.Semuanya ada 3 modul tau). Maka anda perlu tonton semua vide-video dalam setiap modul tu ya. 





Dah settle tonton semua video dekat modul satu akan keluar mcm ni. Klik dlu "click here"  kemudian klik continue. Kalau terlupa klik "click here" tu jangan panic you all pergi kat completed , klik show all 5 then klik kat video moving to next modul tu dan rewatch balik video tu.Macam kat bawah ni

 lepas tonton sampai habis akan keluar macam ni πŸ‘‡then terus u all klik here tu.

maka keluarlah modul yang seterusnya.Klik join class. So tonton semua video sampai habis


faham? Ok kalau ada pertanyaan just drop a komen kat bawah ya.Tq

https://blog.edpuzzle.com/

Here are a few posts to get you started:

1. How to Set Up Edpuzzle in 10 Minutes

pautan : https://blog.edpuzzle.com/edtech/how-to-set-up-edpuzzle/

2. How to Use Videos for PD Teachers Will Love

pautan : https://blog.edpuzzle.com/teaching-today/video-teacher-pd/

3. 6 Best Practices for Making Video Lessons

pautan : https://blog.edpuzzle.com/teaching-today/6-best-practices-making-video-lessons/

Here are the direct links to the Getting Started playlists on YouTube:

1. Getting Started with Edpuzzle

2. Edpuzzle in Google Classroom

3. Edpuzzle in Canvas

4. Edpuzzle in Schoology

5. Edpuzzle in Moodle

click for more video



BLOGGER PENDIDIKAN MENDEPANI CABARAN DUNIA PENDIDIKAN DIGITAL DI MALAYSIA #akademiyoutuber #bloggerpendidikan #cikgulinnzack

 


BLOGGER PENDIDIKAN MENDEPANI CABARAN DUNIA PENDIDIKAN DIGITAL DI MALAYSIA
Saksikan kemunculan pengasas dan ketua jurulatih Akademi Youtuber di kaca TV pada hari Sabtu, 14 Januari 2023 dalam rancangan Selamat Pagi Malaysia RTM mengupas isu-isu youtuber dan blogger pendidikan dalam arus pendidikan digital di Malaysia.

tonton rakaman di sini




RTM MOBILE


pautan : https://rtmklik.rtm.gov.my/live/tv1

Berita RTM

https://www.youtube.com/@BeritaRTMBES

Facebook RTM - Radio Televisyen Malaysia




leibh banyak info blogger di 


Friday, January 13, 2023

NARATIF KHAS - MENDEPANI CABARAN SEKTOR PENDIDIKAN

 


NARATIF KHAS - MENDEPANI CABARAN SEKTOR PENDIDIKAN

Saksikan temu bual eksklusif berkaitan Mendepani Cabaran Sektor Pendidikan pada 13 Januari 2023 (Jumaat), pukul 9.00 malam dalam rancangan Bicara Naratif di TV 1 bersama-sama YB Fadhlina binti Sidek, Menteri Pendidikan.

ππŽπ“π‘π„π“ π‘π€π’πŒπˆ π˜π€π 𝐏𝐌

 πŸ“ [ππŽπ“π‘π„π“ π‘π€π’πŒπˆ π˜π€π 𝐏𝐌]

Sukacita dimaklumkan bahawa Potret Rasmi Perdana Menteri Ke-10, YAB Dato' Seri Anwar Ibrahim telah siap dicetak dan sedia untuk diedarkan di Pusat Sumber dan Fotografi, Jabatan Penerangan Malaysia selain daripada Pejabat Penerangan Negeri dan Daerah di seluruh negeri, dan Pusat Maklumat Rakyat di seluruh negeri.


πŸ’» Untuk keterangan lanjut, sila hubungi 03-89117412 atau layari www.penerangan.gov.my

#JabatanPenerangan

πŸ”΅HIMPUNAN INFO SPLKPM
https://t.me/SPLKPM2021

LATIHAN SUSUN PERKATAAN

LATIHAN SUSUN PERKATAAN
ULANGKAJI

PERIBAHASA

PERIBAHASA
ULANGKAJI

KATA KERJA

KATA KERJA
ULANGKAJI

ANTONIM

ANTONIM
ULANGKAJI

KATA ADJEKTIF

KATA ADJEKTIF
ULANGKAJI

SINONIM

SINONIM
ULANGKAJI

AKADEMI YOUTUBER MALAYSIA