DROPDOWN MENU

SLIDERFriday, November 25, 2022

TIP DAN TEKNIK MOBaTS UNTUK MURID-MURID LEMAH PENULISAN #penulisanmudah #bmpenulisan #cikgulinnzack


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Di sini Cikgu LinnZack kongsikan cara Cikgu LinnZack "twist" latihan Tiru dan salin (TnT). Bagi membolehkan murid-murid cikgu LinnZack faham bagaimana nak tulis karangan berdasarkan fakta ataupun berdasarkan pengetahuan sedia ada murid . Cikgu LinnZack pecahkan isi -isi penting yang terdapat dalam karangan sedia ada kepada ayat.(ayat 1, ayat 2, ayat 3).

bahan rangsangan

Cikgu LinnZack minta murid lihat bahan rangsangan yang diberikan. Kenal pasti berapa banyak perenggan yang ada. Terlebih dahulu cikgu LinnZack terangkan dahalu apa yang perlu ada sekiranya murid mahu menulis sebuah karangan yang baik. (sila rujuk rajah di bawah).

tip menulis sebuah karangan yang baik

Murid-murid diminta untuk mengenal pasti jumlah ayat yang terdapat dalam sebuah perenggan.Kepada murid yang tidak pasti maksud jumlah ayat , Cikgu LinnZack akan tanya berapa jumlah titik yang boleh murid  nampak dalam sebuah perenggan. 

Dari situlah Cikgu akan terangkan apa itu ayat dan bagaimana murid boleh  menghasilkan sebuah perenggan berdasarkan pada ayat 1 atau 2 ayat yang telah dibina oleh murid.Daripada 2 ayat tunggal atau 2 ayat majmuk , murid boleh menghasilkan sebuah perenggan.

Teknik penulisan yang Cikgu LinnZack gunakan ialah Teknik MOBaTS. Sila dapatkan modulnya di ANJUNG ILMU GURU PERAK atau hubungi https://t.me/CikguBadrin untuk tempahan bercetak.

Berikut Cikgu LinnZack kongsikan nota PdPc Cikgu LinnZack . Moga bermanfaat.nota murid

nota murid
No comments:

Post a Comment

LATIHAN SUSUN PERKATAAN

LATIHAN SUSUN PERKATAAN
ULANGKAJI

PERIBAHASA

PERIBAHASA
ULANGKAJI

KATA KERJA

KATA KERJA
ULANGKAJI

ANTONIM

ANTONIM
ULANGKAJI

KATA ADJEKTIF

KATA ADJEKTIF
ULANGKAJI

SINONIM

SINONIM
ULANGKAJI

AKADEMI YOUTUBER MALAYSIA